
ရိုးတေလျှာက် ြဖိုးေမာက်ပါတဲ့လယ်ပဒူငယ်ငယ်ကကျက်ခဲ့တာ ခုထက်ထိ အလွတ်ရေနေသးလို့ မအံ့ဩပါဘူး။ အခုမှပဲ အဲဒါေတွ စားစရာေတွပါလားလို့ သိလိုက်ရတာကေတာ့ ေတာ်ေတာ် အံ့ဩစရာ အေကာင်းသားဗျ။
အရွက်ချွန်း ကန်စွန်း ပုဇွန်စာနဲ့
လွန်တရာ ကညွတ်ေပါတယ်
ေတာြဖစ်လို့ထူ။
မှိုနားတို ေငွေရာင်ေဖျာ့ငယ်နှင့်
ေရွှကနေဖာ့ ြကာရိုးြဖူ
ချိုးယူလို့ မကုန်ခမ်း။
ပတ္တြမားေရာင်
ဖားကေပါင် သံလွင်နှင့်
ေရွှညံပင် ရှုပ်မရှင်းတယ်
ကွင်းြပည့်ခမန်း။
လက်စသတ်ေတာ့ အတို့အြမှုပ်၊ ဟင်းရွက်ကန်စွန်းေတွကပဲ။ ရန်ကုန်မှာေနတုန်းကဆို ေဆးရံုပါလာတဲ့ ထမင်းဘူးထဲမှာ တေန့လာ ြကက်သားေကျာ်၊ ြကက်ဥေကျာ်၊ ဝက်အူေချာင်းေကျာ်၊ ငပိေကျာ်ေတွနဲ့ ဖွင့်ေတာင် မြကည့်ချင်ေအာင် ေြခာက်သေယာင်းေနတာ။ အဲလို ေထွလီကာလီ အရွက်အညွန့်ေတွလည်း ဘယ်သိပါ့မလဲ။ အိမ်က ဆန်းဆန်းြပားြပားဆို ဆူရှီ ေရညှိထမင်းလိပ်တို့။ တျူနာ ဆန်းဒဝစ်ရှ်တို့သာ လုပ်ချင်လုပ်ထည့်ေပးလိုက်မယ်။
ငပိရည် တို့စရာကေတာ့ ကိုယ်လည်း စားေလ့မရှိလို့ သူတို့လည်း အလုပ်ရှုပ်မခံဘူး။ ဘယ်ေလာက်ြမန်မာဆန်တယ်ေြပာေြပာ ငပိရည်လည်း မြကိုက်ဘူး။ ဒညင်းသီးလည်း မစားဘူး။ ြကက်သွန်ြဖူေတာင် အလုပ်ထဲမှာ သူများအားနာလို့ မစားဘူး။ ခွဲခန်းထဲဝင်တဲ့အခါ နှာေခါင်းစည်းတပ်လိုက်ေတာ့ ကိုယ်လည်းနံတယ်ေလ။ ဇွန်း ခက်ရင်းကေလးနဲ့ နှုတ်ခမ်းပါးနားမေပ၊ လက်ေဆးစရာမလို၊ ေရနဲ့ ေြမှာချလို့ရတဲ့အစာေတွပဲ စားကျင့်ရေနတာ။ အခုေတာ့ ဘယ်တုန်းကတည်းက အကျင့်ပျက်သွားမှန်းေတာင် သတိမထားမိလိုက်ဘူး။ ဆိတ်များ နွားများလိုပဲ စိမ်းစိမ်းြမင်သမျှ အရွက်ေတွ အကုန် ပါးစပ်ထဲထည့်ဝါးတတ်ေနပါေပါ့။
ေကသရာဇာမှန်ရင် ြမက်မစားဘူးဆိုေပမယ့် ဒီအဂင်္ါသားြကီးကေတာ့ ေလာက်ကိုင်မှာကတည်းက ြမက်နုြကိုက်ေနြပီ။ ခိဆိုင် လို့ေခါ်တဲ့ ြကက်သွန်ြမိတ်လိုလို ြမက်လိုလို စိမ်းစိမ်းအရွက်ကေလးေတွကို ြကက်သားမှုန့်ေလးေတွ ပဲငံြပာရည်ကေလးေတွ ြဖန်းြပီး ကင်တာ အလွန်စားေကာင်းသဗျာ။ ကိုယ့်ဘာသာကိုယ်ေတာ့ အဲဒါ ြမက်ကင် လို့ပဲ မှတ်ထားတယ်။ ပဲြပားကင်ကေလးေတွကလည်း ြကက်သားရှံုးတယ်။
လက်တွန်းလှည်းြကီးေပါ်မှာ လင်ပန်းေတွနဲ့တင်၊ ရှိသမျှေသာင်းေြပာင်း အရွက်အညွန့်ေပါင်းတို့ကို မာလားချိုင်ဆိုြပီး ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် အရည်ေသာက်ဟင်းချက်ေရာင်းတာကလည်း လူတိုင်း ကျိတ်ကျိတ်တိုး ဝယ်စားြကတာပဲ။ ေလာက်ကိုင်တုန်းက ဝိတ်ေတွတက်ေနလို့ ညေနဆို ထမင်းမစားဘူး။ အဲသည် မာလာဟင်းေတွပဲ မပျင်းမရိစားတယ်။ အရင်တုန်းက မစားတတ်ပဲ သူတို့ဆီေရာက်သွားမှ အရမ်းြကိုက်သွားတာကေတာ့ ေဂါ်ရခါးညွန့်ကေလးေတွကို ငရုတ်သီးေတာင့်ကျွမ်းေအာင် ဆီသတ်ြပီး ြကက်သွန်ြဖူ ဓါးြပားရိုက်နဲ့ေကျာ်တာပါ။ အိမ်ေနာက်ေဖးက ဆရာမေတွစိုက်ထားတဲ့ အခင်းေလးဆီ စားကာနီးမှ ဇိုးဇိုးဇပ်ဇပ် ခူးဆိပ်လာ။ ေရေဆးအိုးြပင် ေကျာ်စားရင်လည်း ချိုမှချို။ ပင်စိမ်း၊ ရှမ်းနံနံ။ ပူစီနံ၊ ပျဉ်းေတာ်သိမ်ဆိုတဲ့အရွက်ကေလးေတွကလည်း သူ့ေနရာနဲ့သူ တစ်ခပ်စာေလာက် ထည့်လိုက်ရင် အရသာက ဘာနဲ့မှ လိုက်လို့ မမီပါဘူး။ မုန်ညင်းဆိုတာ ရှမ်းြပည်မှာ ဘယ်နှစ်မျိုးရှိသလဲဆိုတာ သွားေလသူဆရာမြကီး ေဒါ်ေစာမံုညင်းေတာင် ေသေသချာချာ သိပါ့မလား မသိဘူး။ စိမ်းစိမ်းချိုချို အရွက်ကေလးေတွမှန်သမျှ သူတို့က မုန်ညင်းချည့်ေြပာသလား မှတ်တာပဲ။ ရှမ်းေခါက်ဆွဲထဲမှာထည့်တဲ့ ပဲရွက်ကေလးေတွကိုလည်း သူတို့က မုန်ညင်းတဲ့။
မုန်ညင်းချဉ်ဆိုတာ အစိမ်းတစ်မျိုး၊ အနီတစ်မျိုးရှိတယ်။ တေတာင်ေလာက် အရွက်စိမ်းစိမ်းဖားဖားြကီးေတွကို ဝက်ရိုးြပုတ်နဲ့ မုန်ညင်းေစာလုပ်စားတာကေတာ့ ပဲပုပ်ေထာင်းကေလးနဲ့ဆို အလွန်လိုက်ဖက်တယ်။ ေတာင်ြကီးသူမ ဝတုတ်တုတ် မုန်လာထုပ် မုန်လာထုပ်ဆိုတဲ့ ပန်းေဂါ်ဖီပွင့်ြကီးေတွကလည်း သူတို့ဆီမှာ ထမင်းေပါင်းအိုး တစ်လံုးစာေလာက် ထွားတယ်။
ဘူတန်ေရာက်တဲ့အခါမှာေတာ့ အသားရှားပါးတဲ့ သူတို့တိုင်းြပည်မှာ အသီးအရွက်ကလည်း မေပါပါဘူး။ သို့ေသာ်လည်း ရာသီချိန်ကျရင် ေဖာေဖာသီသီ စားရတာက ကညွတ်ြကီးေတွပါ။ အေသးဆံုးက လက်သန်းလံုးေလာက်တုတ်တယ်။ သူတို့ချက်သလို ေထာပတ်ကေလး ဆီသတ်ြပီး ေရစပ်စပ်နဲ့ နူးေအာင် အုပ်ထားလိုက်ရင် အင်မတန်ေမွှး အင်မတန်ချိုဗျာ။ ဍရင်ေကာက်ညွန့် အြကီးြကီးေတွလည်း ရပါတယ်။ အိုးကင်းပူေပါ် ဆီပါေလကာနဲ့လှိမ့်ြပီး ဆားကေလးအေနေတာ်ခပ်လိုက်ရင် သူ့ဆီကထွက်တဲ့ေရနဲ့တင် နူးနပ်သွားေရာ။ မှိုကေတာ့ သူတို့တိုင်းြပည်ရဲ့ သဘာဝ သယံဇာတတဲ့ဗျ။ မျိုးရင်း မျိုးစိတ်ေတွ အကုန် စာရင်းြပုစုထားြပီး စာအုပ်စာတမ်း ြပက္ခဒိန်ေတွပါ ထုတ်ထားတယ်။ ထူးထူးဆန်းဆန်းမှိုေတွလည်း စားဖူးသွားတယ်။ အဆိပ်ရှိမရှိကို သူတို့က ကိုယ့်ထက်သိတယ်။ အကုန်လံုး သဘာဝမှိုေတွချည့်ပဲ။ ကိုယ့်ဆီက ေကာက်ရိုးမှိုေလာက်ကေတာ့ ပျင်းေတာင် ပျင်းေသး။ ဒါေပမယ့် စားဖူးသမျှ မှိုေတွထဲမှာ ေတာင်ြကီးက ဖက်ဆွတ်မှိုကေလးေတွကို မီတာေတာ့ မေတွ့ဖူးေသးဘူး။ ချဉ်ေပါင်နဲ့ အရသာချင်း ခပ်ဆင်ဆင် ချဉ်ြပံုးြပံုး အရွက်ေြခာက်ကေလးေတွကိုလည်း သူတို့က ငါးနဲ့ ဟင်းချို ချက်ေသာက်တတ်ပါတယ်။
ချဉ်ေပါင်အလွမ်းေြပမို့ တြခားဟာေတွထက်စာရင်ေတာ့ ြကိုက်တာေပါ့။ ေနာက်ေတာ့ မိတ်ေဆွ နားနှာေခါင်းဆရာဝန်က ရန်ကုန်ကေန ချဉ်ေပါင်မျိုးေစ့ေတွ သယ်လာ။ သူ့ဘာသာစိုက်ြပီး ကားြကံုနဲ့ထည့်ထည့်ေပးေတာ့ ငပိဆားြပားကေလးနဲ့ ချက်၊ ဝက်သားနှပ်ကေလးနဲ့ စားရတာ ဘာနဲ့မှ မတူဘူး။ သူတို့ေတာင်ြကိုက်တယ်။ ဘူတန်ရဲ့ ဆန်းြပားတဲ့အစာကေတာ့ ေအးေဆးလို့ သူတို့ေခါ်ြကတဲ့ ငရုပ်သီးစိမ်းအေတာင့်အြကီးြကီးေတွကို ချိစ်နဲ့ မညက်တညက် ေထာင်းြပီးစားတာပါ။ ကိုယ်ေတွ ငပိေထာင်းစားသလိုပဲ။ သူတို့အတွက် ထမင်းြမိန်ေစတဲ့ အစပ်အဟပ်ေပါ့။ အဲသည်နှစ်မျိုးကိုပဲ ချက်တဲ့အခါချက်စားြပီး အဲဒါကိုေတာ့ အမ်မာဒါဆီလို့ေခါ်တယ်။ ဘူတန်မှာ နိုင်ငံြခားအရက် မရှိပါဘူး။ ြပည်တွင်းြဖစ် အရက် ဘီယာေတွေတာင် တစ်ပါတ်မှာ နှစ်ရက် အေရာင်းပိတ်တယ်။ ချက်အရက်ကို ြကက်ဥနဲ့ကျိုြပီးတိုက်တဲ့ ကေဇာ်လိုလို ေလှာ်စာလိုလိုဟာေတာ့ လူတိုင်းေသာက်ြကပါတယ်။ အရင်လာတဲ့ ြမန်မာဆရာဝန်တစ်ဦးကေတာ့ ဘူတန်ချက်အရက်ဟာ အလွန်ေကာင်းလို့ ဂါလံပံုးနဲ့ မှီဝဲသံုးေဆာင်တယ် လို့ဆိုတယ်။ အဲဒါေတွအားလံုးထက် ေကာင်းတာကေတာ့ ဘူတန်လူမျိုးေတွရဲ့ ေဖာ်ေရွခင်မင်မှုပါ။
ေရာက်ကာစမှာ အကဲခပ်လို့ ခပ်စိမ်းစိမ်းေနြကေပမယ့် ရင်းနှီးသွားတဲ့အခါ တအားဖက်လှဲတကင်းရှိြကပါတယ်။ ေဆးေြခာက်ပင်ေတွကို အနှံ့အြပားေတွ့ေပမယ့် ဘာမှ မလုပ်တတ်လို့ ဘာမှ မလုပ်ခဲ့ပါဘူး။ သူတို့ဆီက ဆရာဝန်ကေလးကေတာ့ ငါတို့ေကာလိပ်ေကျာင်းတုန်းက အဲသည်အရွက်ေတွ ေဆးလိပ်ထဲထည့်ရှူတာ အရမ်းရယ်ရတာပဲ လို့ ေြပာပါတယ်။ ပျဉ်းေတာ်သိမ်ကို ဆိတ်သားဟင်းထဲခပ်ရတယ်လို့ သင်ေပးြပီး အပင်ြပထားေတာ့ သူတို့တအားသေဘာကျြကပါတယ်။ ပူစီနံေတွကေတာ့ အေလ့ကျေပါက်ေနတာ သန်လွန်းလို့၊ ခူးလို့ကို မကုန်ပါဘူး။ ေခါက်ဆွဲြပုတ်ကို နံနံပင်တို့၊ ပူစီနံတို့၊ ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ အုပ်စားတာ ဘူတန်ေရာက်မှ ရတဲ့အကျင့်ပါ။ မယံု လုပ်စားြကည့် ေကာင်းမှေကာင်း။ သူတို့သွားရည်စာအြဖစ် အြပင်းေြပစားနည်းတစ်ခုကေတာ့ မီးလှံုရင်း အာလူးကို မီးဖုတ်ြပီး ဆားနဲ့တို့တို့စားတာပါ။ ငရုတ်သီးေတာင့်ကို မုန့်နှစ်နဲ့ ဘူးသီးေကျာ်လိုလည်း ေကျာ်စားတတ်ပါေသးတယ်။
အမ်းကိုေရာက်တဲ့အခါမှာေတာ့ ကန်စွန်း၊ ဟင်းရံ၊ မှိုနားတိုဆိုတာ ဝီကီပီးဒီးယားနဲ့ေတာင် ဆန့်ပါ့မလား ေအာင့်ေမ့ရတာပဲ။ တို့စရာအြဖစ်ေလှာ်စားတဲ့ အရိုးကေလးေတွမှာတင် မှိုရိုးတဲ့၊ ဇရစ်ရိုးတဲ့။ ေကာက်ေကာက်ရိုးတဲ့၊ ဇီးရိုးတဲ့၊ ခံတက်ရိုးတဲ့။ ဆူးပုပ်ညွန့်နုနုကေလးေတွဆို ြကက်ဥနဲ့ေကျာ်လိုက်၊ ပဲြကီးနဲ့ နှပ်လိုက်၊ ဟင်းချိုေသာက်ကေလးချက်လိုက်၊ ခံတက်ချဉ်ကို ေြမပဲဆံ၊ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ဆီချက်နိုင်းချင်းကေလးနဲ့ သုပ်ေတာ့လည်း ဘယ်လိုေကာင်းမှန်းမသိ။ ကင်ပွန်းချဉ်ကို ငါးနဲ့ချက်၊ စပါးလင်နဲ့ဂျင်းနဲ့ေထာင်းတဲ့ ဂဏန်းအသားမွေြကာ်၊ ငှက်ေပျာအူနုနုကေလးေတွကို ငပိနဲ့ချက်၊ သရက်ချဉ်၊ ပဲတီချဉ်၊ မုန်လာချဉ်ကေလးေတွ သုပ်လိုသုပ်၊ အုန်းဖူးသုပ်၊ ေညာင်ချဉ်သုပ်၊ ငှက်ေပျာဖူးသုပ် အကုန် ခုမှ စားဖူးတယ်။ ြကက်တက်ရွက်၊ ဒန့်ကျွဲရွက်၊ ေဂွးေတာက်ရွက်၊ ဥသျှစ်ရွက်၊ ေရှာက်ရွက်၊ ရဲယိုရွက်၊ ပုဇွန်စာရွက်၊ အရွက်တကာ့အရွက်ကို စံုေနေအာင် စားဖူးသွားြပီ။
ပဲပင်ေပါက်၊ ဝါေစ့ပင်ေပါက်။ ေြမပဲပင်ေပါက်ေတွလည်း ရှိပါေသးရဲ့။ ဗူးသီး၊ ခရမ်းသီး၊ ခဝဲသီး၊ ဖရံုသီး၊ သခွားသီး၊ ဗံုလံုသီး၊ ြကက်ဟင်းခါးသီး၊ ကင်းပံုသီး၊ ခရမ်းကေဆာ့သီး၊ ရံုးပတီသီး၊ ဒန့်ဒလွန်သီး၊ ပဲလင်းေြမွသီးေတွလည်း လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ရနိုင်ပါတယ်။ ေပါက်ပွင့်၊ သခွတ်ပွင့်။ ပဒတ်စာ၊ လက်ပံပွင့်ဆိုတာေတွလည်း စားလို့ရတဲ့အထဲပါသဗျ။ မှိုကို ရာသီနဲ့သာ စားရေပမယ့် မျှစ်ကေတာ့ တစ်နှစ်ပတ်လံုး ြပတ်တယ်လို့ မရှိဘူး။
အခုေြပာတဲ့ဟာေတွအားလံုးကို ေဈးမှာဝယ်လို့ရသလား လို့ေမးရင် ဒီကလူေတွက ဟားတိုက်ရယ်မှာပဲ။ ေပါက်ေပါက်ရှာရှာ။ ဝယ်စရာလား။ လိုချင်ကိုယ့်ဘာသာလိုက်ရှာေလ။ ရှားမှ မရှားပဲနဲ့။ အိမ်ေရှ့ အိမ်ေအာက် အေလ့ကျေပါက်ေနတာ အားြကီး။ ဘယ်ဟာ ဘာလဲ သိဖို့ပဲ လိုတာ။ အခုလို မိုးဦးေလဦးကျချိန်ဆို ပိုလို့ေတာင် ေပါေသး။ အိမ်ေရှ့တံစက်ြမိတ်ေအာက်မှာ ထိုးထိုးေထာင်ေထာင်ေလးေတွ လန်းတက်ေနတဲ့ အညွန့်ေလးေတွက ေကာက်ေကာက်ရိုးတဲ့။ ဆရာ မစားချင် ကျွန်မတို့ နှုတ်သွားမယ်ဆို လာလာဆိတ်ြကတာ ကုန်ေသးဘူး။ အိမ်ေဘး အိမ်ေနာက်ြမင်ေနရတဲ့ စိမ်းစိမ်းစိမ်းစိမ်းေတွဟာ အကုန် စားစရာေတွချည့်မို့ တို့လည်း ဆိတ်ေတွနဲ့ ဘာမှ မထူးပဲကိုး လို့ ေတွးမိေသး။ မိုးြပတ်သွားြပီး အိုက်စပ်စပ်ြကီးြဖစ်လာတဲ့အချိန်ဆို သူတို့က မှိုထွက်ေတာ့မယ်လို့ သိတယ်။ မနှစ်က ဆွတ်ခဲ့တဲ့ေနရာမှာပဲ သွားြပန်ြကည့်။ မှိုကျင်းြကီးေတွ ချိန်းထားတာကမှ လွဲဦးမယ်။
ဒါေြကာင့်လည်း တစ်နှစ်တစ်ခါ ေပါ်လို့လာ ငါလည်းမင်းေလာင်း ထီးြဖူေဆာင်း လို့ စကားထာရှိတာကိုး။ ဒီအချိန်ဒီအခါ မျှစ်စို့ေပါက်ေတွ ေပါလွန်းလို့ လူမေြပာနဲ့ ေတာဝက်ေတွေတာင် လာလာတူးြကတာနဲ့ ေတာဝက်သားလည်း စားရြပန်ေလတယ်။ ကျားကိုက်လို့ေသတဲ့သူ မေတွ့ဖူးေသာ်ြငား ဂက်စ်ပိုက်လိုင်းလုပ်ဖို့ လာေနြကတဲ့တရုတ်ေတွေတာင် ကျားေပါက်ကေလးနှစ်ေကာင်ေမွးထားလို့ သစ်ေတာြကီးက ြပန်သိမ်းြပီး သူ့ခမျာ ေနပူေတာ်က ကျားနို့မှာတိုက်ေနရတယ်။ ဒီလိုဆိုေတာ့ ကိုယ်စားေနတဲ့ ဂျီသား၊ ဆတ်သား၊ ေြပာင်သားဆိုတာေတွဟာ အစစ်လို့ မှတ်ယူလို့ရသေပါ့။
အေနာက်ရိုးမက မိုးဟာ ေတာ်ေတာ်သည်းတဲ့အထဲမှာပါတယ်။ ေန့ေန့ညည ရွာတယ်။ ထစ်ထစ်ချုန်းချုန်းလည်းရှိတယ်။ ေရေတွ ေရေတွ ေပါလိုက်တာမှ သံုးလို့ မကုန်ဘူး။ အဲလိုမိုးေလးတစိမ့်စိမ့်နဲ့ဆိုေတာ့ ဘယ်မှမသွားပဲ အိမ်ထဲေခွေနရင်း စားစရာေသာက်စရာ အိမ်နားဝန်းကျင် အဆင်ေြပသလို ရှာေဖွစားေသာက်နိုင်တာဟာ ရခိုင်သားတို့ရဲ့ စည်းစိမ်ပဲ။ ပုရစ်ချိန်တုန်းက ပုရစ်ေတွ စားမကုန်သလို အခု ဖားချိန်ေရာက်ေတာ့လည်း ရိုက်မကုန်။ သူသူကိုယ်ကိုယ် ဟင်းစားရရံုဆို ေကျနပ်တယ်။ ေဈးတင်ဖို့ အလုပ်ရှုပ်မခံနိုင်ဘူး။ ပိုက်ဆံလည်း ဟုတ်ဟုတ်ညားညား ရတာ မဟုတ်ပဲနဲ့။ လတ်တေလာ စစ်ေတွမှာ ြပဿဒ်မီးေလာင်သွားရတာဟာ ေဈးေခါင်းက ေဈးသည်ဆီက ေဈးေကာက် ၅ဝဝိ/ ေကာက်တာနဲ့ စ လိုက်တာပါ။ ဟင်းရွက်ကန်စွန်းဆိုတာ တေနကုန်ထိုင်ေရာင်းလို့ တစ်ေထာင်၊ ေထာင့်ငါးရာ ြမတ်ဖို့ မရှိဘူးတဲ့။ ၅ဝဝိ/ ေပးလိုက်ရရင် ေသေရာေပါ့ဆိုြပီး ဆန္ဒြပလိုက်တာ ကံေကာင်းလို့ တိုင်းြပည်မပျက်ေလတယ်။ ကိုယ့်စားဖို့ကေတာ့ အင်းအိုင်ေချာင်းေြမာင်းရှိရင် ငါးရှိတယ်။
အံုးအင်သံြကားရင် ဖားရှိတယ်။ ေရတက်ေရကျရှိရင် ဂဏန်း၊ ပုဇွန်ရှိတယ်။ ေသာင်ြပင်ရှိရင် ဂံုး၊ ခရု။ မရွတ်၊ ရှိတယ်။ ေရထဲဆင်းငုပ်နိုင်ရင် ကမာစားရမယ်။ တက်နိုင်ဖျားေရာက်ေတာ့ မန်ကျည်းရွက်နုနုကေလးေတွ စားရြပန်တာေပါ့။ ကိုသာြမတ်ရဲ့ သူ့လယ်ေတာက ပီေလာရယ်တဲ့မှိုနားတိုကမှ ဟင်းချိုေအာင် ပုဖွန်ခပ်ယူရေသးတယ်။ ေဆးရံုမှာေတာ့ လူနာေတွ ယူလာေပးတဲ့ အရွက်အညွန့် စိမ်းစိမ်းလတ်လတ် ေတွကို ြပုတ်တန်ြပုတ်၊ ေရစင်စင်ေဆးတဲ့ဟာေဆးလို့ လင်ပန်းြကီးတစ်ခုနဲ့ အလည်မှာတည်ထားလိုက်၊ ငပိချက်စပ်စပ်တစ်ခွက် အဆင်ေြပရာသားငါးနဲ့ ေရာချက်၊ အာပူရွက်နိုင်နိုင်ခပ်ြပီး ဝိုင်းဖွဲ့စားြကေသာက်ြကတယ်။ ြမိန်ချက်ကေတာ့ ေြပာမေနနဲ့။
အမ်းမှာက တစ်လကိုးသီတင်းေနလည်း ပိုက်ဆံသံုးစရာ ဘာမှ မရှိလို့ လခနဲ့ေလာက်တယ်။ ေဆးရံုကုန်းကဆင်းလိုက်ရင် အိမ်ေရာက်လို့ လမ်းစားရိတ်လည်း မကုန်၊ အချိန်လည်းမကုန်။ အလုပ်ကေလးလုပ်လိုက်၊ စာေလးေရးလိုက်၊ အင်တာနက်ေပါ် ေြပးတင်လိုက်နဲ့ သူ့ဟာနဲ့သူ လည်ပတ်လို့။ သို့ေသာ်လည်း သမီးလုပ်သူကေတာ့ သူ့အေဖကို ေကျာင်းေတွ ဖွင့်ြပီမို့ ဝါဆိုမိုးနဲ့ ြပန်ခဲ့ပါလို့ အမိန့်ေတာ်ြပန်တယ်။
သည်ကလည်း ငှက်သွင်ပျံြကွ မတတ်ေသာ်ပါပဲ။ ရန်ကုန်မှာေနရတာ ပိုက်ဆံမေလာက်၊ အချိန်မေလာက်၊ ဘာဆိုဘာမှ မေလာက်ေပမယ့် အိုးပစ်အိမ်ပစ်ထွက်လာခဲ့ရတာ ေြခာက်နှစ်မက ြကာခဲ့ြပီ မဟုတ်လား။ အမ်းက သားေတာ်ေမာင်ကေလးကလည်း ေကျာင်းေတွဖွင့်ြပီမို့ မျက်ရည်စက်လက်နဲ့ ရွာြပန်သွားြပီ။ ကိုယ်က သည်မှာမှ ေကျာင်းမထားေပးနိုင်ပဲကိုး။ ေတာ်ေတာ်ြကာ ေြပာင်းဖို့ေရွှ့ဖို့ အမိန့်ထွက်လာရင် စေကာစကနဲ့ ဒုက္ခေရာက်မှာေလ။ ေမျှာ်သာေမျှာ်သည် မယံုြကည်ေပမယ့် ေမျှာ်ေတာ့ ေမျှာ်ဆဲပါပဲ။ ေလာက်ကိုင်တုန်းကလည်း သည်လိုပဲ ေမျှာ်ရင်းေမျှာ်ရင်းနဲ့ အချိန်ေတွ ကုန်ခဲ့တယ်။ ပစ္စုပ္ပန်တည့်တည့် မရှုနိုင်ေပမယ့် ကိုယ့်ရဲ့ အနာဂတ်ကို ဂျူတီရိုစတာများလို တစ်လစာ တစ်လစာပဲ ဆွဲထားတယ်။ လူြကီးေတွကေတာ့ သည်အေကာင် ထီေတာင်မထိုးပဲနဲ့ ထီေပါက်မယ် အိပ်မက်မက်ေနတယ် လို့ေြပာမလားမသိပါဘူး။ လူက ရွတ်တွတ်တွတ်နဲ့ရယ်။
အမ်းကိုေရာက်ြပီး တစ်ပါတ်ေလာက်အြကာမှာ လက်ေထာက်ဆရာဝန်ကေန အထူးကုဆရာဝန်အြဖစ် ရာထူးတိုးသတဲ့။ ဘယ်သူကမှ အေရးလုပ်ြပီး မေြပာြပေတာ့ ကိုယ်လည်း သိေတာင်မသိပါဘူး။ သြကင်္န်တွင်း မံုရွာသွားေတာ့ သူငယ်ချင်းေဆးခန်းက ေြပာြပတယ်။ ဟုတ်ပါဘူး။ ကျွန်ေတာ် မပါပါဘူး အတင်းြငင်းေနတာ သူက ေအာ်ဒါထုတ်ြပလို့ ယံုလိုက်ရတယ်။ သူက မိတ္တူကူးယူသွားလို့ေြပာေတာ့ ဟင့်အင်းလို့ပဲ ြငင်းခဲ့တယ်။ ငါ့ကိုလွှတ်တုန်းကေတာ့ အခုချက်ချင်း ေနြပည်ေတာ်မှာ ေအာ်ဒါလာယူြပီး အြမန်ဆံုးေရာက်ေအာင်သွားပါလို့ မရအရ ဖုန်းဆက်ြပီး သည်စာကျမှ ေရာက်ေအာင်မပို့ရင် ေနပေစေပါ့။ ေပြပီးကို မသိချင်ေယာင်ေဆာင်ြပီး စာအေရာက်ေစာင့်တာ သံုးလြကာပါတယ်။ ရွဲ့ချင်လွန်းလို့ ဆရာြကီးတို့စာပို့တာ အဲသည်ေလာက်ေတာင် ြကာပါေပတယ်လို့ အထွန့်တက်ေတာ့ ဟိုကလည်း စေလာင်းရွဲ့နဲ့ပဲ ဖံုးလိုက်ပါတယ်။ ဆရာကလည်း ရာထူးတက်တာမို့ အဲေလာက်ြကာတာပါ။
Dismissed (အလုပ်ြဖုတ်တဲ့စာ)ဆို ေန့ချင်း Fax နဲ့ထိုးေပးပါတယ် တဲ့။ အခုလည်း ေဆးရံုကလူေတွနဲ့ ေလာင်းေြကးစားေြကး လုပ်ထားတယ်ဗျ။ တစ်နှစ်ခွဲေတာ့ ြပည့်လုြပီ။ အေြပာင်းအေရွှ့ကိစ္စနဲ့ ဘယ်သူ့ဆီကိုမှ ဦးေတာ်ဦးေတာ် မလုပ်ပဲ ေစာင့်ြကည့်မယ်။ ဘယ်ေလာက်ြကာေအာင် ထားမယ်လို့ ထင်သလဲ။ လံုးဝေြပာင်းေပးမှာ မဟုတ်ဘူး။ နှစ်လအတွင်း၊ ေလးလအတွင်း၊ ေြခာက်လအတွင်း၊ တစ်နှစ်အတွင်း၊ ေဘာလံုးပွဲများလို ေြကးေခါ်လိုက်ရေအာင်ဗျာ။ ခင်ဗျားက ဘယ်မှာထိုင်မလဲ ေြပာ။ (ေမ့လို့ေမ့လို့ ဒီလိုအေရးအသားနဲ့ဆိုေတာ့ အလုပ်ြဖုတ်တဲ့ေအာ်ဒါလည်း လာနိုင်ေသးသဗျို့။ အဲသည်ထဲလည်း ေလာင်းလို့ရသပ)။
0 comments:
Post a Comment